Wij zijn allen bekend met de wereldberoemde zigeunerkaarten en lenormand waarzegkaarten, maar toch bieden de Gypsykaarten – jawel! – een uniekere manier van voorspellen. Omtrent dit kaartspel is er weinig literatuur voor handen, zowel in België, Nederland als ver daarbuiten. De wildste speculaties deden de ronde en diegenen die deze kaarten in hun bezit hadden, wisten nauwelijks hoe ermee te werken. Dit alles heeft me geïnspireerd om er een helder boek over te schrijven. De publicatie is alvast een feit!
De betekenis van de Gypsykaarten
De Gypsykaarten, bestaande uit 52 kaarten, bieden fraaie tafereeltjes die gelezen worden in combinatie met de kaartkleuren. Door deze twee manieren van interpreteren bekom je een zeer bijzonder en gedetailleerd patroon.
Zigeuners hebben zich altijd al willen onderscheiden in voorspellingen. Zo hanteren zij ook vaak unieke waarzegmethodes die steeds tot verbluffende resultaten leiden. Deze cultuur inspireert me elke dag om de kunst van de Gypsykaarten dagelijks toe te passen in mijn praktijk.
De betekenis der kaartkleuren
De kaartkleuren zoals wij ze kennen vanuit de gewone speelkaarten staan op elke kaart afgebeeld. Deze kaartkleuren (medaillons) geven beknopte informatie weer over een bepaald levensthema.
De medaillons staan ‘niet voor niets’ op de kaarten afgebeeld. Weinig kaartleggers maken hier echter gebruik van en behouden dan ook enkel de focus op de tekeningen op de kaart. Wat mij betreft zonde, want iemand die de betekenis van de medaillons onder de knie heeft is in staat op verder en dieper te kijken in zowel het verleden, het heden en de toekomst.
De medaillons die wij kennen bestaat uit:
- harten
- klaveren
- ruiten
- schoppen
Elk medaillon heeft een eigen betekenis. Zo vertellen harten ons iets over emoties en gevoelens, terwijl de klaveren ons meer inzicht geeft in de communicatie die wij hanteren naar anderen toe.
Als wij de kaarten gaan openleggen, kijken wij niet alleen naar de kaartbeeldjes. Wij kijken ook welke medaillons overheersen omheen een bepaalde kaart. Op die manier kan je de tekeningen op de kaart makkelijk combineren met de overheersende kaartkleuren. Dit leidt wederom tot verbluffende resultaten.
Mijn ervaring is dan ook dat elke kaartlegger zijn/haar voordeel haalt uit de betekenis van deze kaartkleuren. Het zorgt er namelijk voor dat je betere en doeltreffendere informatie uit de kaarten kan halen. Hierdoor word je een betere kaartlegger en is de vrager beter geholpen met informatie waar hij/zij beter mee aan de slag kan gaan.
De ontdekking
Van nature krijg ik snel en makkelijk dingen door door symbolen op te merken, die ik achteraf in begrijpelijke taal weet om te zetten. Zo verging het ook met de Gypsykaarten. Ik had deze kaarten al geruime tijd in mijn bezit en werkte er dagelijks mee. Echter had ik er nooit bij stilgestaan om over deze intrigerende materie werkelijk een boek te schrijven.
Tot op de dag dat ik ’s morgens na een heftige droom over de Gypsykaarten wakker schoot. De toon was gezet: die dag vloeiden de eerste woorden uit mijn pen. Alles ging als vanzelf, alsof de woorden me gedicteerd werden. Twee weken later merkte ik dat mijn document uit meer dan 200 pagina’s bestond. Daarop had ik het idee opgevat dat het nu wel tijd was om met dit script naar een uitgever te stappen.
Waarom zijn deze kaarten zo uniek?
De mensen die ervaring hebben met de Lenormand, weten dat de kleine Lenormandkaarten 36 kaarten omhullen. Elke kaart vertegenwoordigt een levensvraag. Ook de Lenormandkaarten zijn voorzien van een medaillon uit de gewone speelkaarten.
De Gypsykaarten daarentegen bestaan uit 52 kaarten die vergezeld worden met 3 jokers. Twee jokers worden gebruikt om in een totaal kaartbeeld een prognose vast te stellen. De laatste joker wordt gebruikt om een ‘ja’- en ‘nee’-vraag te stellen en deze uit te leggen op een even of oneven getal.
De Gypsykaarten hebben een aantal gelijkenissen met de Lenormand. Zo komen de lijkkist, de lelie, de vossen, etc, ook in dit deck aan bod. Echter, zij worden afgebeeld met een ander medaillon dan die van de Lenormand.
Laat ons een voorbeeld nemen.
De vossen in de Lenormand is kaart no.14 en bestaat uit medaillon klaveren negen. De vossen laten bedrog, oneerlijkheid, overspel en leugens zien. De klaveren negen op de kaart staan voor geheimzinnigheid, miscommunicatie en leugentjes om bestwil. Met andere woorden: bedrog, dat voortvloeit uit geheimzinnigheid, miscommunicatie, onbegrip en jaloezie.
De vossen in de Gypsykaarten is kaart no.11 en bestaat uit medaillon harten aas. Ook in dit deck laten de vossen bedrog en ontrouw zien van alle aard. De harten aas op de kaart heeft met gevoelens, liefde en emoties te maken, maar ook met onze thuis.
Met andere woorden: bedrog dat voortvloeit met iemand die je nauw aan het hart ligt en bedrog dat ervoor zorgt dat de eigen gevoelens volledig geschaad zullen worden. Een extra betekenis van de kaart is: laat geen onbetrouwbare mensen in jouw woning komen. Je zal hier gegarandeerd bedrogen uitkomen.
Inzichten versus voorspellen
Er is een verschil tussen orakelkaarten en waarzegkaarten. Orakelkaarten zoals tarotkaarten, engelenkaarten en inzichtkaarten zijn eerder gebaseerd op het verschaffen van inzichten. Waarzegkaarten zoals de Gypsykaarten zijn eerder ‘voorspellend’ getint. Zij geven namelijk inzichten maar lichten tegelijkertijd een tipje van de sluier voor wat je toekomst betreft.
Hiermee wil ik absoluut geen afbreuk doen aan tarotkaarten, want deze zijn uiterst geschikt om iemand het ‘pad’ te laten zien die hij/zij het beste kan bewandelen. Als je een boek over tarot opent, dan lees je vaak ‘vage’ conclusies. Ze laten eerder een omweg zien waar dat je alert voor moet zijn, maar de uitkomst dien je daarbij zelf in te vullen.
De Gypsykaarten geven daarentegen wél dat antwoord, waarnaar je op zoek bent. Deze kaarten gaan ons snel en letterlijk aangeven of iets al dan niet kan goed komen. Als wij de functie van de sleutel bekijken, dan kan je tegelijkertijd een advies meegeven aan de vrager.
Het gaat erom wat de behoefte van de vrager is. Is hij/zij opzoek naar inzichten? Of heeft hij/zij meer baat bij een voorspellende aanpak? Niet iedereen staat open voor voorspellingen en dan is het aan de kaartlegger om hierin een kaartendeck te hanteren dat aansluit bij de wensen van de vrager.
De ligging van de kaarten
Elke positie (ligging) van een Gypsykaart heeft een unieke betekenis. Zo zal de linkerkant het verleden vertegenwoordigen, de boven en onderkant het heden, de rechterkant de toekomst en de diagonale lijnen het karma.
Hierbij kijken we naar de lijnen die een themakaart in verbinding brengt met een andere kaart.
De karma lijnen zijn gebeurtenissen waar wij als mensen niet omheen kunnen. Je kan ze in bepaalde mate sturen, maar soms zijn deze gebeurtenissen vereist om het naar de toekomst toe beter aan te pakken.
Dat is wat de Gypsykaarten ons leren, wat ligt er in het verleden verscholen? Wat ligt er ‘hier en nu’ op ons pad en welke stappen kunnen wij het beste nemen naar de toekomst toe. Interpreteer je daarbij zoals eerder gezegd de kaartkleuren met de tekeningen op de kaart? Dan zal je zien dat je de diepere lagen van de vrager kan ontleden.
De directheid van de zigeunercultuur
Wereldwijd kennen we de zigeuners omwille van hun flamboyante en directe aanpak. Doorheen mijn ervaringen met de zigeunercultuur leerde ik dat, hoewel zij op het eerste zich vaak nors, arrogant of excentriek kunnen overkomen, dat deze mensen echt wel hun hart op de tong hebben. En, in voorspellingen bewijzen zij telkens weer hoe aanstekelijk hun aanpak werkt. Daardoor is mijn ontzag voor deze cultuur groot.
Ondanks dat ik als kaartlegger zelf niet van zigeuners afstam laat ik me dagelijks door hen inspireren. Mijn huidig boek heb ik dan ook eens laten inlezen door een ‘rasechte’ gypsydame en zij (met de hart op de tong) keek me op een uiterst verassende manier aan. De directe schrijfwijze en de onverbloemde voorbeelden die ik in dit boek hanteer, geven die extra dimensie aan het totaalplaatje.
Waarom zou een boek over kaartleggen niet op een directe manier geschreven mogen worden? Waarom zou je de uitleg van een legmethode niet mogen toepassen op een vraagstelling die niet over rozen gaat? Waarom mag het geen serieuze ‘koek’ zijn?